Hoe krijg je als zelfstandig ondernemer een hypotheek?

blog

Introductie

Als zelfstandig ondernemer kan het verkrijgen van een hypotheek soms een uitdaging zijn. Banken en kredietverstrekkers zijn vaak wat terughoudender bij het verstrekken van hypotheken aan zelfstandige ondernemers in vergelijking met werknemers in loondienst. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is om als zelfstandig ondernemer een hypotheek te krijgen. In dit artikel zullen we bespreken hoe zelfstandige ondernemers een hypotheek kunnen verkrijgen.

1. Bereid je voor

Voordat je begint met het aanvragen van een hypotheek, is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereidt. Dit betekent dat je nauwkeurig je financiële situatie in kaart moet brengen. Zorg ervoor dat je al je financiële documenten, zoals je jaarrekeningen en belastingaangiftes, op orde hebt. Dit geeft de bank of kredietverstrekker een duidelijk beeld van jouw inkomsten en winstgevendheid als zelfstandig ondernemer.

Daarnaast is het verstandig om een goed overzicht te hebben van je maandelijkse uitgaven. Dit geeft je inzicht in hoeveel je maandelijks kunt besteden aan de hypotheeklasten. Banken willen er namelijk zeker van zijn dat je de hypotheeklasten kunt dragen zonder in financiële problemen te komen.

2. Zoek een hypotheekadviseur

Als zelfstandig ondernemer kan het verstandig zijn om een hypotheekadviseur in de arm te nemen. Deze adviseur heeft ervaring en expertise op het gebied van hypotheken voor zelfstandige ondernemers en kan je helpen bij het vinden van de juiste hypotheekverstrekker en het indienen van de juiste documenten. Een goede hypotheekadviseur kan je ook helpen bij het onderhandelen over de voorwaarden van de hypotheek.

3. Toon stabiele inkomsten

Een van de belangrijkste factoren voor het krijgen van een hypotheek als zelfstandig ondernemer is het aantonen van stabiele inkomsten. Banken willen zien dat je in staat bent om consistent inkomen te genereren. Dit kan worden aangetoond door middel van de jaarrekeningen van de afgelopen jaren. Als je als zelfstandig ondernemer pas kort bezig bent, kan het lastiger zijn om stabiele inkomsten aan te tonen. In dat geval kan het verstandig zijn om te wachten met het aanvragen van een hypotheek totdat je meer financiële geschiedenis hebt opgebouwd.

Het is ook belangrijk om te weten dat banken vaak kijken naar het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar. Als je een minder goed jaar hebt gehad, kan dit je kansen op het krijgen van een hypotheek beïnvloeden.

4. Maak gebruik van de NHG

Als zelfstandig ondernemer heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met de NHG kun je een hypotheek afsluiten onder gunstigere voorwaarden en met een lagere rente. Om in aanmerking te komen voor de NHG moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het hebben van een vast inkomen. Het kan verstandig zijn om de mogelijkheden van de NHG te bespreken met je hypotheekadviseur.

5. Zorg voor eigen vermogen

Banken willen vaak zien dat je als zelfstandig ondernemer ook eigen vermogen hebt. Eigen vermogen toont aan dat je financieel kunt bijdragen aan de aankoop van een huis en dat je minder risico loopt als het financieel even tegen zit. Het hebben van eigen vermogen vergroot dus je kansen op het krijgen van een hypotheek. Dit eigen vermogen kan bijvoorbeeld uit spaargeld bestaan.

Conclusie

Hoewel het als zelfstandig ondernemer misschien iets meer moeite kost, is het zeker mogelijk om een hypotheek te krijgen. Door je goed voor te bereiden, een hypotheekadviseur in te schakelen, stabiele inkomsten aan te tonen, gebruik te maken van de NHG en te zorgen voor eigen vermogen, vergroot je je kansen op het krijgen van een hypotheek. Laat je niet ontmoedigen door eventuele afwijzingen, maar blijf doorzetten. Met de juiste voorbereiding en begeleiding is het mogelijk om als zelfstandig ondernemer een hypotheek te verkrijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *