De perfecte verlichting voor een productieve thuiswerkplek

blog

De perfecte verlichting voor een productieve thuiswerkplek

Verlichting speelt een essentiële rol in het creëren van een productieve thuiswerkplek. Goede verlichting zorgt niet alleen voor een betere concentratie en focus, maar kan ook vermoeidheid en oogklachten verminderen. In dit artikel bespreken we verschillende aspecten van verlichting en geven we tips voor het creëren van de perfecte verlichting voor jouw thuiswerkplek.

1. Natuurlijk licht

Het is belangrijk om te profiteren van natuurlijk licht in je thuiswerkplek. Probeer je werkplek zo dicht mogelijk bij een raam te plaatsen, zodat je kunt profiteren van natuurlijk daglicht. Daglicht zorgt voor een positieve sfeer en kan je energieniveau verhogen. Daarnaast is daglicht kleurecht en dit zorgt voor een betere kleurperceptie.

Als je geen raam hebt in je thuiswerkplek, overweeg dan om kunstmatige verlichting te gebruiken die het natuurlijk daglicht nabootsen. Er zijn verschillende soorten lampen op de markt die de kleur en intensiteit van daglicht kunnen simuleren.

2. Vermijd schittering

Schittering kan erg hinderlijk zijn tijdens het werken. Probeer daarom direct licht op je werkoppervlak te vermijden.

 • Gebruik bij voorkeur een bureaulamp met een verstelbare lampenkap, zodat je het licht kunt richten op het oppervlak waar je aan werkt.
 • Plaats je beeldscherm haaks op het raam om reflectie te voorkomen.
 • Gebruik gordijnen of jaloezieën om eventuele schittering van buiten te verminderen.

3. Juiste kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van verlichting heeft invloed op de sfeer en je welzijn tijdens het werken. Over het algemeen wordt een kleurtemperatuur tussen de 4000K en 6500K aanbevolen voor een productieve werkplek.

 • Koele witte verlichting (4000K-5000K) kan helpen bij het behouden van je alertheid en concentratie.
 • Warm witte verlichting (5000K-6500K) kan juist zorgen voor een ontspannen en rustgevende sfeer.

4. Dimbare verlichting

Het is handig om je verlichting te kunnen aanpassen aan verschillende activiteiten en tijdstippen van de dag. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor dimbare verlichting. Hiermee kun je de intensiteit van het licht aanpassen aan je behoeften.

5. Verlichting van specifieke zones

Je thuiswerkplek bestaat waarschijnlijk uit verschillende zones. Denk hierbij aan het bureaugedeelte, een leesgedeelte en misschien zelfs een relaxruimte. Zorg ervoor dat elke zone voldoende verlicht is voor de specifieke activiteiten die je daar uitvoert.

 • Plaats een bureaulamp op je bureau voor gerichte verlichting tijdens het werken.
 • Voeg sfeerverlichting toe in je relaxruimte om een gezellige sfeer te creëren.
 • Gebruik vloerlampen of wandlampen naast je leesstoel voor goede leesverlichting.

6. Ergonomie

Naast de juiste verlichting is ergonomie ook van belang voor een productieve thuiswerkplek. Zorg ervoor dat je werkplek ergonomisch is ingericht om lichamelijke klachten te voorkomen.

 • Plaats je beeldscherm op ooghoogte om nek- en oogklachten te voorkomen.
 • Zorg voor een goede bureaustoel die je rug goed ondersteunt.
 • Vermijd verkeerde zithoudingen door regelmatig te bewegen en afwisseling te zoeken in houding.

Conclusie

De perfecte verlichting voor een productieve thuiswerkplek bestaat uit een combinatie van natuurlijk licht en kunstmatige verlichting. Zorg ervoor dat je voldoende daglicht hebt en vermijd schittering. Kies de juiste kleurtemperatuur en zorg voor dimbare verlichting. Verlicht elke zone in je thuiswerkplek op de juiste manier en vergeet niet om ook aandacht te besteden aan de ergonomie van je werkplek. Met de juiste verlichting ben je verzekerd van een productieve en comfortabele thuiswerkplek!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *